Trouwkaarten Bruiloft

Eindelijk is het dan zover, je hebt je partner ten huwelijk gevraagd en hij of zij heeft ja gezegd! Of die ander is voor jou op de knieën gegaan, dat kan natuurlijk ook. Jullie huwelijk is in ieder geval aanstaande. Nadat het blijde nieuws verkondigd is aan familie en vrienden kan het ware regelwerk beginnen. De trouwkaart is daar een belangrijk onderdeel van. Eindelijk is het dan zover, je hebt je partner ten huwelijk gevraagd en hij of zij heeft ja gezegd! Of die ander is voor jou op de knieën gegaan, dat kan natuurlijk ook. Jullie huwelijk is in ieder geval aanstaande. Nadat het blijde nieuws verkondigd is aan familie en vrienden kan het ware regelwerk beginnen. Want een hele organisatie, dat is het. Een trouwdag staat te boek als de mooiste dag van je leven, dus alles moet tot in de puntjes geregeld worden! Er zijn talloze dingen waar je aan moet denken, van de trouwlocatie en de ringen tot aan de taart en de champagne. Voor dat ene moment ben je lange tijd in de weer, maar natuurlijk is het allemaal de moeite waard! Een voorwaarde voor een geslaagde trouwdag is de aanwezigheid van de meest dierbare personen in je leven. Je wil heel graag dat zij dit moment van ultiem geluk met je komen delen. Het is dus belangrijk dat zij de uitnodiging voor deze heugelijke dag op het juiste moment en in de juiste vorm ontvangen: de trouwkaart.

Trouwkaarten, waarom zo belangrijk?

Een trouwkaart, het is voor je genodigden een eerste tastbare kennismaking met jullie huwelijk. Daarom wordt het ook wel gezien als het visitekaartje van jullie samenzijn. Het straalt uit wie jullie zijn als toekomstig echtpaar en geeft jullie gasten ook een eerste indruk over de sfeer en invulling die jullie aan je trouwdag willen geven. Het lijkt dus erg belangrijk om een trouwkaart te kiezen die helemaal past bij jullie en het feest dat jullie willen geven. Als je op zoek gaat naar de juiste kaart, dan kom je er echter achter dat de keuzes en variaties die je hebt eindeloos zijn. Een moeilijke opgave! Daarom volgt hier even wat meer informatie over de mogelijkheden die er zijn bij het versturen van trouwkaarten en een aantal tips om rekening mee te houden.

Inhoud van de kaart: opmaak en tekst

Kleuren(combinaties), plaatjes, foto’s en natuurlijk de tekst, je wil dat alles klopt als je je trouwkaart in handen krijgt. Willen jullie een drukke kaart, of juist een rustige, willen jullie gebruik maken van foto’s of juist niet, en ook jullie voorkeur voor bepaalde kleuren is natuurlijk strikt persoonlijk. Wat je ook kiest, het is het allerbelangrijkste dat het bij jullie past en tevens bij de sfeer van jullie trouwdag. Kiezen jullie voor een informeel feest? Dan is het aan te raden om de kaart ook wat informeler in te richten. Wordt het juist een formele bruiloft, dan is het verstandig om de kaart dat ook te laten uitstralen. Mochten jullie een centraal thema in gedachten hebben voor jullie trouwdag, dan kun je daar de trouwkaart naar inrichten.

Tekst

De functie van de trouwkaart is om aan jullie gasten alle informatie te verstrekken die zij nodig hebben. Het is natuurlijk helemaal aan jullie zelf, maar over het algemeen is het gebruikelijk om de volgende informatie op de trouwkaart te vermelden. Allereerst natuurlijk jullie namen en de trouwdatum. Dan natuurlijk de trouwlocatie, een routebeschrijving en het tijdstip waarop jullie gasten welkom zijn. Ook is het handig om de contactgegevens van de ceremoniemeester(s) op de kaart te zetten zodat jullie genodigden daarmee eventueel contact kunnen zoeken. Het is aan te raden om op de trouwkaart te vragen of mensen jullie willen laten weten of ze aanwezig zullen zijn of niet. Dit kan doormiddel van een RSVP, dit staat voor ‘répondez, s`il vous plaît’. Bedenk wel even of deze afkorting bij jullie genodigden bekend is. Je zou er tenslotte ook over na kunnen denken of je een dresscode wilt vermelden. Dit wordt niet altijd gedaan, maar zou handig kunnen zijn, zeker als je je bruiloft wilt inrichten aan de hand van een bepaald thema.

Trouw etiquette

In de trouw etiquette staan een aantal regels beschreven die specifiek gelden voor trouwkaarten. Sommige etiquette worden over het algemeen nog altijd toegepast, andere worden ook vaak aan de kant geschoven. Een etiquette die nog bijna altijd gevolgd wordt, in het geval van een huwelijk tussen een man en vrouw, is dat op de kaart de naam van de vrouw eerst genoemd wordt en dat die van de man volgt. Na de huwelijksvoltrekking is het gebruikelijk dat de naam van de vrouw voortaan volgt op die van de man. Een andere etiquette die je steeds minder tegen komt is dat de ouders het huwelijk aankondigen op de trouwkaart. Dit kan er als volgt uitzien: ‘De heer en mevrouw A en de heer en mevrouw B zijn blij het huwelijk aan te kondigen van’ gevolgd door jullie namen. Deze aankondiging pas meer bij een formele bruiloft. Tenslotte staat in de etiquette dat het adres handgeschreven op de enveloppen zou moeten staan omdat dat persoonlijker is dan etiketten die uitgeprint zijn. Tegenwoordig maakt ieder stel de afweging om de adressen wel of niet zelf op de enveloppe te schrijven.

Knippen en plakken of designbureau?

Als je een beetje een idee hebt hoe je trouwkaart eruit moet komen te zien, dan dien je nog te bepalen hoe je ervoor wilt zorgen dat de trouwkaart er ook echt komt. Ga je zelf thuis in de weer met knutselspullen, in de meeste gevallen waarschijnlijk niet. Dat gaat natuurlijk een ellenlange klus worden en als je niet overloopt van creativiteit dan is het sowieso een kansloze missie. Een andere optie is om een designbureau in te schakelen waar je je wensen en ideeën neerlegt. Zij gaan vervolgens voor je aan de slag en leggen je een aantal opties voor die je dan nog naar jou wensen kunt laten aanpassen. Een leuke middenweg is de mogelijkheid om op internet zelf een trouwkaart te ontwerpen. Via verschillende websites kun je via een stappenplan je kaart precies samenstellen zoals jij dat wil. Je kunt je laten inspireren door verschillende voorbeelden en je kunt eventueel sjablonen gebruiken. Een leuke manier om je eigen creativiteit te gebruiken en je trouwkaart persoonlijk te maken zonder er al te veel tijd in te hoeven stoppen.

Tijdstip van versturen

Het tijdstip van versturen van jullie trouwkaarten is belangrijk zodat jullie gasten met de datum in hun agenda rekening kunnen houden. Over het algemeen wordt 6 weken voor het huwelijk aangehouden als een geschikt tijdstip om de trouwkaarten op de bus te doen. Mocht je je trouwdag gepland hebben in of rond een vakantietijd, dan is het aan te raden om de kaarten zo’n 8 weken van tevoren te versturen. Om de trouwkaarten op tijd klaar te hebben voor verzending, is het raadzaam om 3 tot 6 maanden voor de trouwdag een gastenlijst op te stellen en een trouwkaart te kiezen of (laten) ontwerpen.

Save the date kaart

Mocht je je genodigden al ruime tijd van tevoren op de hoogte willen stellen van jullie datum, dan kan je overwegen om een ‘save the date’ kaart vooruit te sturen. Het versturen van zo’n vooruitnodiging is in Amerika erg populair en wordt ook steeds vaker in Nederland gebruikt. Handig in tijden zoals deze waarin mensen hun agenda steeds verder vooruit volplannen met afspraken en vakanties.

Overige tips

Mocht je een trouwkaart gekozen hebben die zwaarder weegt dan een gemiddelde brief, laat de kaart dan even wegen en zorg ervoor dat hij voldoende gefrankeerd is. Dit voorkomt dat je genodigden moeten betalen voor het ontvangen van hun uitnodiging! Vraag eventueel bij het postkantoor om een speciale trouwpostzegel om de enveloppe een extra feestelijk tintje te geven. Het is zelfs mogelijk om een speciale postzegel te laten ontwerpen in de stijl van je trouwkaart.
© 2010 - 2024 Yarak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trouwtradities en een originele bruiloftTrouwtradities en een originele bruiloftJe bruiloft is als het goed is één van de mooiste dagen van je leven. Natuurlijk kun je je bruiloft vieren zoals iederee…
Do-it-yourself bruiloft: een nieuwe trendDo-it-yourself bruiloft: een nieuwe trendAlles wordt steeds duurder, zo ook trouwen. Een gemiddelde bruiloft kost zo’n 15.000 Euro, maar dat kan natuurlijk goedk…
Trouwen: De trouwkaartenTrouwen: De trouwkaartenTrouwkaarten zijn er in veel verschillende soorten. Het is een hele zoektocht voor je de juiste kaart gevonden hebt die…
Een bruiloft bezoeken: wat zijn de regels?Een bruiloft bezoeken: wat zijn de regels?Hij ligt in de bus: de uitnodiging voor een bruiloft. Of er nu vrienden, familieleden of kennissen gaan trouwen, er is o…

Bindingsangst blootgelegdmijn kijk opBindingsangst blootgelegdBindingsangst is een vaak voorkomend hechtingsprobleem dat veelbelovende relaties bij voorbaat ruïneert. Wie aan binding…
Financiele gevolgen van scheidenScheiden kost naast veel leed ook veel geld. De bezittingen die gedurende de huwelijksperiode zijn opgebouwd, of vóór de…
Yarak (1 artikelen)
Laatste update: 19-04-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.